Hakikat Sonrası Çağ
Bursa’daki okuma grubumuz “Kitap Kızları” Hakikat Sonrası Çağ kitabını okuyalı epey oldu. Orman yangınları ile birlikte sosyal medyada paylaşılan tepkiler, bilgiler ve insanların inanmayı seçtikleri kitabı anımsamama ve anımsatma isteğine neden oldu. Karşı karşıya olduğumuz şey düşündüğümüzden daha da tehlikeli gibi geliyor bana.
“Beyaz yalan dostu bir çağda yaşıyoruz. Diğerlerini aldatmak bir nevi boş zaman faaliyetine dönüşmüş durumda. Şu konuda ikilemdeyiz: Bir yandan kendi yalanlarımıza bahane bulurken diğer yandan yalancılığın bu kadar yaygın olması karşısında dehşete düşüyoruz. Oxford Sözlüğü 2016 yılında “hakikat sonrası”nı (post-truth) yılın sözcüğü seçti. Oysa sözcüğün kökeni eskilere uzanmakta. 2004 yılında Amerikalı araştırmacı yazar Ralph Keyes bu ifadeyi kitabının kapağına taşıyarak, toplumlarda gittikçe yaygınlaşan yalanı ve aldatmayı, dürüstlüğün değer kaybedişini derinlemesine inceledi. İşte dilimize ilk defa çevrilen bu kitap, hakikat sonrasına ilişkin en kapsamlı teorik yaklaşımı sunuyor. Yalan ve aldatma nasıl gündelik toplumsal refleksler haline geldi?
Toplumsal yaşamımızı radikal biçimde şekillendirmeye başlayan hakikat sonrası çağın yükselişini ve bu durumun tehlikesini gözler önüne seren kitap, aynı zamanda dürüstlüğü nasıl yeniden kazanabileceğimize ilişkin bir yol haritası. “Zeki insanlar olarak, suçluluk duymadan paçayı kurtarabilmek için gerçeği örtbas etmeye gerekçeler buluyoruz. Ben buna hakikat sonrası diyorum.”
(Tanıtım Bülteninden)
Yazar:Ralph Keyes
Çevirmen:Deniz Özçetin
Yayınevi: DeliDolu
İlk Baskı Yılı: 2017
*Kitaba ilişkin Dr. Engin Demiriz’in incelemesini okuyabilirsiniz. Post Trouth kavramına ilişkin Selçuk R. Şirin’le yapılan bir söyleşi de izlenebilir.