(Ömür) Bir aptalın anlattığı bir masal bu; sırf gürültü, patırtı; bir anlama geldiği de yok.
Shakespeare, Macbeth, V. Perde, sahne V.
Nobel Ödülü sahibi yazar William Faulkner “Ses ve Öfke” romanını 1929 yılında yazmış. Rasih Güran çevirisiyle YKY’dan çıkan kitap yüzyılın klasikleri arasında ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın 100 Temel Eser seçkisinde yer alıyor.
“Yazar bu yapıtında, yaşananları, düşünülenleri, sıkışan ve patlayan duyguları vermekteki ustalığını doruğa taşıyor. Dört bölümden oluşan romanda, bir ailenin dağılışı, aile bireylerinin bilinç akışlarıyla izleniyor.” diye tanıtılan kitap bilinç akışı anlatımı için çok iyi bir örnek sunuyor. Dört bölümde dört farklı anlatıcı çıkıyor karşımıza. Yazarın kitabın sonuna yaptığı ekleme ile anlatıcı sayısını beşe de çıkarabiliriz.
İnsanların başlayıp başlayıp bıraktığı kitaplar arasında ilk beşe girer diyenler de var, ilk onda mutlaka yer bulur diyenler de. Ben yıllardır bir türlü başlayamamıştım. Kitap kızları Haziran ayı okuma listesinde yer alınca bu defa okudum. Daha önce başlasaydım ben de bırakanlar arasında yer alabilirdim.
Arka Kapak
Yirminci yüzyılın klasikleri arasına girmiş, Faulkner edebiyatının zirvelerinden biri olan Sesve Öfke’de, ABD’nin güneyinde yaşayan Compson ailesinin dağılışı farklı bilinçlerle izleniyor: Zihinsel engelli oğul Benjy’nin, suçluluk ve onur duygularıyla azap çeken ağabeyi Quentin’in, sert, mantıklı ve kurnaz diğer erkek kardeş Jason’ın anlatımlarıyla, ailede yaşananlar yavaş yavaş açığa çıkıyor. Faulkner’ın, kendine özgü yoğun dili ve kurgusuyla, yaşananları, düşünülenleri, yayılan ya da sıkışan duyguları tüm bir atmosfer içinde vermekteki ustalığını doyasıya gösteren bir roman Ses ve Öfke.
Ses ve Öfke’de, karakterlerin sahiciliği ve olayların evrensel trajedisi, Faulkner’ın diliyle bir cam kırığı kadar keskin, bir öfke ânı kadar yüksek sesli.
“Yazdığım bir romanı daha önce yazdıklarım arasından bana en çok acı ve keder verenine göre yargılarım, tıpkı bir annenin hırsız ya da katil olan çocuğunu rahip olan çocuğuna oranla daha çok sevmesi gibi.”
William Faulkner (En sevdiği romanının neden Ses ve Öfke olduğunu açıklarken)
“Faulkner’dan başka hiç kimse yazıya yüreğinden ve ruhundan bu kadar çok şey katmamıştır.”
Eudora Welty
Alıntı
…… Bu saati sana zamanı hatırlayasın diye değil, ara sıra onu bir an unutasın ve soluğunun hepsini onu elde etmek için harcamayasın diye veriyorum. ….